Rozważania na temat wiedzy są tak trudne jak poszukiwanie tej jedynej prawdy – czy prawdziwe jest to, co da się jasno sklaryfikować, czy to, co skuteczne i działa? Łatwiej ją odnaleźć filozofowi czy pragmatykowi i wreszcie: gdzie ona się kryje – w teorii czy w praktyce?
W TROP-owej filozofii nabywania wiedzy nie stawiamy na odkrywanie i prezentowanie niepodważalnych prawd i najlepszych rozwiązań. Wierzymy, że wiedza to żywa materia, którą nieustannie tworzymy – indywidualnie i kolektywnie w wyniku procesu grupowego na przykład. Wiedza to wynik obserwacji, dyskusji, przeżywania. Know-how, piękny amerykański idiom, mówi o wiedzy, która działa, a nie wiedzy dla wiedzy, a to możemy sprawdzić jedynie w żywym doświadczeniu.
Podobnie rozumował wybitny fizyk, twórca teorii nieoznaczoności. Heisenberg miał zwyczaj rozmawiać o swoich koncepcjach z różnymi osobami, spacerując nad rzeką, w wyniku czego skonkludował, że wiedza, nawet bardzo wyrafinowana, tworzy się w dialogu. Jego teoria nieoznaczoności zaś pokazuje, że „idealny” pomiar jest niemożliwy, bo sam fakt obserwacji wpływa na wyniki badania.
Dlatego w TROP-ie wykorzystujemy doświadczenia uczestników, wiedzę trenera i jego znajomość dobrych praktyk z różnych miejsc. W tym podejściu trener po partnersku dzieli się tym, co wie, a jednocześnie moderuje dyskusję. Nie jest dostawcą prawdy, lecz raczej pełni rolę facylitatora – ułatwia proces jej tworzenia.
Jak powstaje ta wiedza? Dobre zarządzanie dialogiem sprawia, że ujawniają się nowe fakty, aspekty sprawy, ignorowane dotąd związki pomiędzy zjawiskami. Tworzymy rozwiązania, z których można wybierać, pamiętając, że często są to posunięcia dobre tylko w określonych warunkach, dla danej osoby lub grupy osób. Ale są to rozwiązania „wdrażalne”! Powstaje wiedza praktyczna: know-what i know-how.
Największą wartością nauki w działaniu jest to, że uczymy się, jak stawiać i rozwiązywać problemy, jak współpracować przy tworzeniu cegiełek wiedzy, jak nawzajem poszerzać swoje horyzonty. Dzięki temu łatwiej nam podnosić po niepowodzeniach i wspólnie świętować sukcesy.
0 komentarzy